Klauzula informacyjna RODO

Klauzula informacyjna

 

  1. Państwa dane osobowe są przetwarzane zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie
    o ochronie danych)
    (Dz.Urz. UE L 119, s. 1) – dalej RODO.
  2. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zakład Poprawczy z siedzibą przy
    Wagrowskiej 9, 61-369 Poznań, zwany dalej Administratorem.
  3. Wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych. Kontakt z nim jest możliwy pod adresem
    do korespondencji: Zakład Poprawczy w Poznaniu z siedzibą przy ul. Wagrowskiej 9,
    61-369 Poznań lub adresem e-mail: iod@poznan.zp.gov.pl.
  4. Administrator przetwarza dane osobowe w następującym zakresie:
  5. spełnienia innych obowiązków wynikających z przepisów prawa – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe, jeżeli takie przetwarzanie jest konieczne do wywiązania się przez Administratora z obowiązków wynikających z przepisów prawa;
  6. wykonania umowy – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. b RODO;
  7. kontaktu telefonicznego i za pośrednictwem poczty elektronicznej w sprawach związanych z realizacją umowy – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe na podstawie dobrowolnie udzielonej zgody;
  8. wystawienia faktur i spełnienia innych obowiązków wynikających z przepisów prawa podatkowego, takich jak np. przechowywanie dokumentacji księgowej przez
    5 lat – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe, jeżeli takie przetwarzanie jest konieczne
    do wywiązania się przez Administratora z obowiązków wynikających z przepisów prawa;
  9. przetwarzanie danych realizowane w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. e RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe, jeżeli takie przetwarzanie jest konieczne do wywiązania się przez Administratora z obowiązków wynikających z przepisów prawa;
  10. ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe, jeżeli tym sposobem Administrator realizuje swój prawnie uzasadniony interes (w tym przypadku interesem jest posiadanie danych osobowych, które pozwolą ustalić, dochodzić lub bronić się przed roszczeniami),
  11. archiwalnym i dowodowym — na potrzeby zabezpieczenia informacji, które mogą służyć wykazywaniu faktów o znaczeniu prawnym. Podstawą prawną takiego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, który pozwala przetwarzać dane osobowe, jeżeli tym sposobem Administrator realizuje swój prawnie uzasadniony interes (w tym przypadku interesem jest posiadanie danych osobowych, które pozwolą dowieść pewnych faktów związanych z realizacją umowy, np. gdy jakiś organ państwowy tego zażąda).
  12. Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane w celu:
  13. realizacji zadań resocjalizacyjnych (opiekuńczo – wychowawczych), do których placówka została powołana,
  14. zatrudnienia w Zakładzie Poprawczym w Poznaniu,
  15. świadczenia usług na podstawie umów cywilnoprawnych,
  16. prowadzenia zamówień publicznych,
  17. prowadzenia działalności finansowej,
  18. prowadzenia ewidencji i archiwizacji dokumentów,
  19. udostępniania informacji publicznej,
  20. udzielania informacji uprawnionym osobom,
  21. zapewnienie bezpieczeństwa osób i mienia,
  22. wykonywania zadań Dyrektora Zakładu Poprawczego w Poznaniu w ramach działalności administracyjnej.
  23. Osobom, których dane osobowe są przetwarzane przez Administratora, przysługuje prawo do:
  24. dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania kopii danych osobowych podlegających przetwarzaniu;
  25. sprostowania swoich nieprawidłowych danych;
  26. żądania usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym) w przypadku wystąpienia okoliczności przewidzianych w art. 17 RODO;
  27. żądania ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 18 RODO;
  28. wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w przypadkach wskazanych
    w art. 21 RODO;
  29. przenoszenia dostarczonych danych, przetwarzanych w sposób zautomatyzowany.
  30. wniesienia skargi do organu nadzorczego (UODO, ul. Stawki 2, Warszawa).
  31. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane zgodnie z obowiazującymi przepisami.
  32. Odbiorcami danych osobowych będą także m.in. dostawcy usług zaopatrujących Administratora w rozwiązania techniczne oraz zarządzanie organizacją (w szczególności dostawcy usług teleinformatycznych, firmy kurierskie i pocztowe), podmioty świadczące usługi prawne i doradcze oraz udzielające pomocy Administratorowi w dochodzeniu należnych roszczeń (w szczególności kancelarie prawne).